Mensen voor mensen
We werken voor mensen…
en we werken voor mensen die voor mensen werken…
We dragen graag bij door onze inspiratie en ons kunnen beschikbaar te stellen en door te geven…
In dit licht hebben we een speciaal aanbod samengesteld voor organisaties en groepen mensen die een belangrijke bijdrage leveren in de zorg en begeleiding van mensen die aandacht en zorg nodig hebben, mensen die zich inzetten voor mensen.
Voor de organisaties die het werk voor deze onbetaalde krachten coördineren bieden we 5 verschillende inspiratie dagen aan:
-Geraakt worden,
-Zien is interpreteren,
-Mindfulness, werken en leven in aandacht,
-Rijkdom van stilte,
-Als het eind gaat dagen.
Het aanbod bestaat uit dagdelen waarin we je bekend maken met een thema, als verrijking en verdieping van het werk. Hieronder worden de thema dagdelen verder toegelicht.
Geraakt worden
Mensen aanraken in situaties waarin ze bijna niet meer worden aangeraakt –hoogstens praktisch en om te helpen… Hoe raak jij aan? Hoe benader je mensen voor de noodzakelijke aanrakingen bij hulp? En wat kun je aanbieden aan verzachtende aanraking? We staan stil bij kwetsbaarheid en afhankelijkheid.
De basis van aanraking is respect, aanwezigheid en aandacht. We staan ook stil bij de rijkdom van een aanraking, zeker voor mensen in een situatie van ziekte, pijn of eenzaamheid. We lichten toe, wisselen ervaringen uit en ervaren samen wat aanraking kan doen.
Zien is interpreteren
Je realiseren dat je altijd kijkt vanuit je eigen perspectief verzacht je als je kijkt naar anderen… Het brengt consideratie. We gebruiken een film als aanleiding om je bewust te worden van je eigen manier van kijken en die van anderen. Ieder kijkt vanuit de eigen geschiedenis en ervaring. Een verhaal, een film kent vele lagen. We staan stil bij het thema van de film en kijken samen. Samen kijken en de ander horen over wat zij/hij zag verbreedt en verrijkt. Het gaat niet om een recensie goed of slecht, niet om discussie. Het gaat om wat zegt het jou en wat zegt het de ander: aandachtig en respectvol luisteren en verwoorden.
Werken en leven in aandacht (mindfulness)
Deze middag is een introductie van het gedachtegoed van ‘mindfulness’. Met aandacht kijken we naar ‘hobbels’ in het dagelijks leven als stress, pijn en stemmingen. Je leert kijken naar je gedachtestroom, je leert het meer te hanteren en te sturen. Dat maakt het mogelijk om effectiever te handelen zonder afgeleid te raken door negatieve gedachten of gevoelens. Je reageert meer vanuit rust dan vanuit emotie. Dat is van groot belang voor hoe je met cliënten omgaat. Belangrijke thema’s zijn: acceptatie, loslaten, omgaan met emotionele en fysieke pijn en “gedachten zijn geen feiten”.
Mindfulness brengt ook het genieten van alledaagse dingen dichterbij. We geven informatie door, wisselen uit en oefenen.
Rijkdom van stilte
Stil kunnen zijn met mensen voor wie je werkt is soms van groter belang dan praten. De vertrouwdheid van samen stil zijn is rijk. Het is soms rijker dan een druk gesprek…Stil zijn kun je samen, praten doe je een voor een. Vaak vinden we stilte een beetje eng. We zijn het niet gewend, er zijn altijd prikkels: krant, TV, muziek, radio, consumptie, drukte van mensen en verkeer… Ben je vertrouwd met stil zijn, wat kan je helpen daarmee vertrouwd te raken?
We houden een korte inleiding, wisselen uit. Vervolgens ervaren we stilte bijvoorbeeld
in de natuur bij een stiltewandeling.
Als het eind gaat dagen
De allerlaatste weken of dagen van ons leven kunnen heel eenzaam zijn.
De gezondheidszorg is eerder gericht is op genezing en levensverlenging. Zelf hebben we vanuit onze cultuur weinig bagage meegekregen om om te gaan met het onvermijdelijke levenseinde. Onrustig door spijt en zorg: ik had nog… ik heb hem of haar nog wat te zeggen… Ik had nog graag dit of dat gedaan…
We staan stil bij wat je kunt doen (of beter laten) in contact met mensen in hun laatste levensfase. We staan stil bij het verzachten van lijden door:
* waken, met liefdevolle aandacht aanwezig zijn tijdens het ziekte proces.
* pijnverlichting door massage van de lage rug, benen, voeten, handen..
* helpen formuleren en waar mogelijk realiseren van laatste wensen.
We houden een inleiding, doen ervaringsoefeningen en wisselen uit..