Goed nieuws, beter…

‘I have a dream’ was de titel van het bericht van een vriend… hij deelde de moeite die het hem kost om te vertrouwen, om te durven dromen want:
‘ … moedeloosheid over alles wat er in de wereld gebeurt… Klimaatontwikkelingen, natuurrampen, oorlogen, vluchtelingen, toenemende polarisatie tussen bevolkingsgroepen bij de Amerikaanse en Nederlandse verkiezingen, dit alles krijgen we dagelijks voorgeschoteld via allerlei media. Er is nauwelijks of niet aan te ontkomen. Hoe doseer en verwerk je dit negatieve nieuws zodanig dat ‘hoop doet leven’ je dagelijkse mantra wordt?…
Ondertussen is er alle aanleiding de moed er in te houden, te vertrouwen: het gaat al jaren Beter met de Wereld. Wonderlijk genoeg vraagt het ook inspanning en aandacht om dat te blijven zien, om niet in moedeloosheid te glijden. Hoe komt dat?

‘Ik heb een droom’ verwijst naar de prachtige speech van Martin Luther King.Het is behulpzaam ons ‘de groten der aarde’ te herinneren, af en toe op te zoeken. Denk ook aan Gandhi, Mandela, Moeder Theresa, Tenzin Gyatsu, Desmund Tutu en nog velen meer. Vergeet ook niet de vele mensen dichterbij die het goede doen in anonimiteit. Zij samen bemoedigen met wat ze zijn, wat ze doen en deden, zij helpen om een weg te vinden en koers te houden. En bemoediging, hoop en vertrouwen hebben we nodig om tot positief handelen te komen.

Wat is dan dat patroon dat ons vooral negatief nieuws voorschotelt?
Het is eenvoudig een symptoom van een menselijke voorkeur voor dat wat bedreigt, voor dat wat de overlevingsreflex aanwakkert… Het zijn angsten voor tekort en pijn, angst voor verlies van macht en controle, voor verandering en het onbekende… Deze factoren leiden in de nieuwsgaring gemakkelijk tot ‘goed nieuws is geen nieuws’ waarbij ook verkoop- en kijkcijfers een rol spelen.
Met goede bedoelingen -en bewust of onbewust van dit patroon- overlegt een redactie welke 5 items in het Journaal komen, of welke 19 in de krant…  en dan valt goed nieuws gemakkelijk buiten de boot, terwijl soms kleine delicten breed uitgemeten worden.

Het goede nieuws opzoeken vraagt aandacht, maar het is er zeker!
Denk aan De school van Moraliteit, de acties van ‘Artsen zonder grenzen’, het Rode Kruis, de Nieuwe Vredesbeweging, PAX vredesambassades,  Plumvillage -geëngageerd boeddhisme, en nog zoveel meer.  En verdiepen leert dat het helemaal niet slechter gaat met de wereld dan 40 jaar geleden, in tegendeel. Er is minder honger (obesitas is een groter vraagstuk is dan honger), er is minder oorlog (wonderlijk dat oorlog dichterbij -Oekraïne- meer indruk maakt), er is minder armoede…
Voor een workshop over dit thema zocht ik gegevens over de omvang van criminaliteit. Het is ongelooflijk hoe die is afgenomen, ik haal aan: “Als je het nieuws volgt kun je de indruk krijgen dat de wereld steeds gewelddadiger wordt. Dat is niet zo. Het aantal gewelddadige levenseinden in de periode 1464-1564 kwam 1x voor op 5645 inwoners**, in 2020 was dat 1x op de 144.132 inwoners.”***
Tel bij al die positieve ontwikkelingen ook die in bijvoorbeeld de gezondheidszorg.
Interessant tenslotte in deze het programma ‘vroeger was alles slechter’. van Arjen Lubach. (samen met een aantal links onderaan dit schrijven.)

Al dat goede nieuws sneeuwt onder door negatief nieuws dat primeert, simpel vanuit een overlevingspatroon en economisch belang. Dat wakkert angst en exclusiviteit aan en voedt ontevredenheid in de samenleving.
Zo leven we in een hunkering naar overvloed als gevolg van de angst voor tekort.
Zo leven we in een hunkering naar veiligheid als gevolg van de angst voor het onbekende en verlies van controle.
Dat roept ongegronde gevoelens op die moedeloosheid opwekken. Zo zeggen bijvoorbeeld minister en de premier ‘Er is niet zozeer een asielcrisis, maar mensen ervaren een asielcrisis’. Het volwassen antwoord daarop is gevoel en feiten te onderzoeken. Die laten zien dat er 70 tot 100 na-reizigers per jaar zullen zijn, in plaats van de gevreesde duizenden. De reactie van de overheid met maatregelen gebaseerd op een onderbuikgevoel bevestigt echter een ongegronde angst. Gevoelens doen zich voor, verdienen onderzoek, maar zijn geen feiten. Het ontwikkelen van inzicht in patronen in ons zelf en in de maatschappij zullen de moed brengen om voort te gaan.

En klaar zijn we niet. Voor wie honger heeft, ziek is, en in armoede leeft maakt het natuurlijk niets uit dat de groep waartoe zij of hij behoort kleiner is dan voorheen, er blijft werk aan de winkel.
Feitelijk en praktisch door het aanpakken van te korten en oorlogen. En ook in het ontwikkelen van inzicht, persoonlijk en maatschappelijk. Er is moed en energie nodig om intenties en woorden met daden vorm te geven. Nynke Laverman**** memoreerde in Trouw dat veel mensen weten wat goed is voor elkaar en voor de wereld en er toch maar niet toe komen ernaar te handelen… Dat is wat moedeloosheid doet… Maar er is geen grond om bij de pakken neer te gaan zitten. Al horen we om ons heen anders: het gaat goed en kan beter. Laten we elkaar blijven bemoedigen het goede te doen. Niet moraliserend, belerend oordelend maar vriendelijk. Er is geen absoluut ‘goed’, er is wel altijd een ‘beter’. We zijn niet perfect, en de wijsheid van imperfectie helpt vriendelijk oog te houden voor wat we zelf nog nalaten, voor onvermogen van het moment.

De moed niet verliezen en bijdragen met wat je kunt, met vallen en opstaan vooruit. Simpel met de keuzes van alle dag zien bij te dragen helpt tevredenheid opbouwen.
Herinner je daarbij:
Geef me de moed te veranderen wat ik kan veranderen,
De rust te aanvaarden wat ik niet kan veranderen,
De wijsheid om die twee van elkaar te onderscheiden.
Doen wat je kunt doen, wat binnen je invloed is, hoe klein ook, en daarvoor gaan.
Dat helpt loslaten wat buiten je invloed is. Daarmee is de door mijn vriend verlangde mantra ‘hoop doet leven’ op de grond gezet in daden. Hoop doet leven, leven is beweging, is handelen. Handelen draagt bij aan goed nieuws, aan beter, aan een nieuw tij voor een prachtige wereld.
Zie ook de links en verwijzingen hieronder.
Als de samenvatting van deze lezing inspireert en elders bij kan dragen: fijn als je het deelt. Het helpt ons in ons werk als je dan de bron -onze site en blogs- vermeldt. contact: janweeda@hetnet.nl

** locale pers Noord Brabant
*** over gewelddadigheid 1. ‘ De Morgen’
over gewelddadigheid 2 ‘ Ralf Bodelier’
Goednieuws site
De correspondent
Plumvillage
**** Interview Nynke Laverman
terug naar Blogs.

Reacties