De smaak van stilte
De smaak van stilte, Bieke Vandekerckhove.
Ten Have/Lannoo,ISBN 978 90 599 5979 8.
Bieke Vanderkerckhove beschrijft indringend haar pad, doorleefd en vanuit een diepe ervaring. In de wanhoop van haar net ontdekte ongeneeslijke ziekte zoekt en ervaart ze.
Ze gaat op weg en ontdekt de stilte van het kloosterleven. Ze schrijft over de moed die het vraagt om de stilte in te gaan, je eigen woestijn te leren kennen, je verlangens en hun schaduw: angst en pijn…
Naast stilte komen de betekenis van beeldende kunst, muziek en van het verblijven in de natuur aan de orde, evenals het belang van “het woord”.
Ze schetst de weg van de Benedictijnen: van woorden naar stilte. Ze komt in aanraking met Zenboeddhisme waarin vanuit de stilte tot het woord wordt gekomen.
Het boek roept op te blijven studeren en verdiepen, zonder te verwachten dat er blijvende antwoorden zijn: antwoorden zijn een eindpunt, sluiten af en het gevaar van oordelen ligt om de hoek.
Ze schetst naast het oordelen andere valkuilen.
We leven in een maatschappij die ons afrekent op resultaat en producten. Bezinning en stilte scoren niet. Stilte en leegte worden, angstig, opgevuld met consumptieve prikkels. En zo wordt ook meditatie consumptie voor het eigen genoegen.
Kunst is vaak een expressie van onze op ego stoelende cultuur en verliest daarmee draagvlak en zijn mogelijke bijdrage aan het geheel.
Dankbaar dat deze vrouw de moed heeft om haar intense ervaringen door te geven. Hiermee maakt ze daad van het gegeven dat onder alle omstandigheden zelfbeschouwing en -ontwikkeling fundamenteel zijn, maar pas van betekenis worden als ze in verbinding worden gebracht.
Het boek is een directe uiting van de bodhisattva gelofte, die Bieke Vanderkerckhove beschrijft.